Flamingi zachwycają pięknym ubarwieniem swego
upierzenia. Ludzie podziwiają ich elegancję i urodę.
Łacińska nazwa gatunku i rodzaju nawiązuje do ich
upierzenia i oznacza "ognistoskrzydłe" ptaki.
Czy wiesz, że ... ?
-Szyja flaminga może osiągnąć długość 90 cm.
Składa się z 19 kręgów i dzięki temu jest niezwykle giętka.
-W starożytnym Rzymie języki flamingów stanowiły
niezwykle wytworne danie i były przysmakiem arystokracji.
-Intensywnie różową barwę piór ptaki zawdzięczają
karotenowi. Barwnik ten występuje w ciele zjadanych
skorupniaków. Im więcej tej substancji whłania organizm
flaminga tym mocniejsze jest jego ubarwienie. Długotrwały
brak karotenu sprawia że pióra ptaka bledną.
Występują wyspowo na tropikalnych, podzwrotnikowych i umiarkowanych terenach obu Ameryk, Afryki, Europy południowo-wschodniej i południowej Azji.
Zamieszkują słonawe i słone jeziora i laguny oraz ujścia rzek. Charakteryzują się długimi nogami z palcami spiętymi błoną pławną, długą esowatą szyją. Swoista budowa silnie zagiętego w dół dzioba i języka, zaopatrzonych w dużą ilość brodawek i blaszkowatych wypustek służy do odcedzania z wody nawet bardzo drobnych organizmów zwierzęcych i roślinnych.
Gnieżdżą się na płyciznach i rozlewiskach w olbrzymich koloniach sięgających setek tysięcy par. Gniazda budują z mułu i resztek roślinnych nagarnianych dziobem i ubijanych nogami, tworząc stożkowaty kopiec o wysokości do 40 cm, zakończony niecką lęgową. Samica składa zazwyczaj 1 jajo, które wysiaduje przez 28 dni. Pisklęta są karmione specjalną mleczną wydzieliną gruczołów górnego odcinka przewodu pokarmowego, o składzie zbliżonym do mleka ssaków. Pokarm ten jest wydzielany przez obydwie płci i jest zabarwiony karotenoidami i komórkami krwi. Głodne pisklęta wydają głośne, proszące okrzyki, które prowokują wydzielanie pokarmu przez rodziców. Młode są karmione przez ok. 4 tygodnie i po opuszczeniu gniazd skupiają się w osobne stada, którymi opiekują się dorosłe osobniki.
Flamingi stoją na jednej nodze, by dłużej utrzymać ciepłotę ciała
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz